Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(3872 niezalogowanych)
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
WujekJanek napisał:
No nie do końca wierzył bym w rozsądek Pani która chce przyjąć zwierzątko do domu. Ta Pani chce cokolwiek, piesek, kotek, rybki, ptaszki... To jednoznaczna przesłanka, że decyzja jest absolutnie nie przemyślana i nieodpowiedzialna. Inne warunki potrzebujemy dla pieska a inne dla kotka. A dla rybek potrzebujemy dużo wiedzy i doświadczenia. Tak więc mamy tu sytuację co żywo przypominającą tę, w której ktoś dzwoni do autokomisu i mówi że chce kupić samochód. A na pytanie sprzedawcy o typ auta odpowiada, że duży i czerwony...

A niech tam wezmie sobie papuge, wcale nie musi jej trzymac 80 lat, zawsze mozna rosol z niej zrobic, ale w sumie moze sie nie nadac, nigdy nie jadlem. No to moze isc na kompromis, nabyc golebie za darmo dostepne w wiekszych miastach, dlugo nie pozyje, a rosol podobno dobry z "pidżyna" jest. Rybka tez moze byc np. karp, taki na wigilie w sam raz i szlamem nie bedzie smierdzial, no chyba ze akwen w domu maly to moga byc zaby, kuchnie francuzką mozna potem dla odmiany zaserwowac, a i do skrzeku zakupic igristoje i juz jest wykwintne danie dla elyty. W stadzie zab powinna byc conajmniej jedna ropucha, jak tesciowa wpadnie z wizyta to bedzie miec towarzystwo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
joziek norweg
(ad_rem)
Wiking
DorHan napisał:
Joe Doe

Bardzo mi milo, ze czytasz moj mizerny wklad postowy w to urocze forum.
Jednak nadal upieram sie, ze pewien powstaly tutaj problem dotyczy gramatyki - mianowicie zasady pisania "sond" lub "sad"....

Teraz sie juz tak zestressowalam krytyka, ze sama nie wiem....moze pisze sie "sont"?

Problem w tym, ze to jednak ortografia. Sugerujesz morfologie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
ad_rem napisał:
DorHan napisał:
Joe Doe

Jednak nadal upieram sie, ze pewien powstaly tutaj problem dotyczy gramatyki - mianowicie zasady pisania "sond" lub "sad"....

Teraz sie juz tak zestressowalam krytyka, ze sama nie wiem....moze pisze sie "sont"?

Problem w tym, ze to jednak ortografia. Sugerujesz morfologie?

Z baba nie dojdziesz, pisze gramtaka, miala na mysli skladnie, a chodzilo jej o ortografie..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
Elise napisał:
giovi2 napisał:
Ze wszystkich poznanych mi Norwegów, nie znam ani jednego, który by posiadał psa lub kota bez czipa, a to do czegoś zobowiązuje. Obserwuję też, że Norwedzy, jadąc samochodem i widząc jakieś zwierzę na drodze zwalniają, dając szansę zwierzakowi na ucieczkę
Tu gdzie mieszkam nikt nie ma kota z chipem, i mowa tu o Norwegach. Psy maja czesciej, glownie dlatego, ze wiecej tu rasowych.

Szczepienia natomiast to temat sam w sobie.
W Norwegii nie ma obowiazku szczepienia. Nawet ci co uczestnicza w konkursach czesto gesto nie szczepia swoich pupili. Pójscie tutaj na wystawe to czysta ruletka, zawsze po takiej przyjemnosci mozna przyciagnac z powrotem psa z kennelhoste (jak nieszczepiony) lub nesemidd.

No i te wieczne problemy z wszami u psow.

Co do zwalniania samochodu, to watpie czy milosc do zwierzat ma tutaj cos do powiedzenia. Juz chyba raczej chytrosc. Przy tutejszych cenach napraw, to nikt nie ma ochoty na naprawe karoseri.

Również w to wątpię, ale w Polsce ceny napraw samochodów też kosztują niemało, a jednak jeżdżą nie zwracając uwagi na nic i na nikogo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Ad-rem, Joziu czy Janku, imie twoje wszak nieodgadnione.

Latwo bylo przewidziec,ze zareagujesz natychmiastowo. Dziekuje, czekalam na to.
Jestes wszak purysta jezykowym i takie bledy nie daja tobie spokoju.

Niepokoi mnie jedynie, ze czuje niemalze nieuchwytna jak na razie niewiare w moje umiejetnosci pojmowania i kojarzenia.

Milo jest wiedziec ciebie ponownie na lonie MN.
Zaczynalam juz tesknic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
joziek norweg
(ad_rem)
Wiking
DorHan napisał:
Ad-rem, Joziu czy Janku, imie twoje wszak nieodgadnione.

Latwo bylo przewidziec,ze zareagujesz natychmiastowo. Dziekuje, czekalam na to.
Jestes wszak purysta jezykowym i takie bledy nie daja tobie spokoju.

Niepokoi mnie jedynie, ze czuje niemalze nieuchwytna jak na razie niewiare w moje umiejetnosci pojmowania i kojarzenia.

Milo jest wiedziec ciebie ponownie na lonie MN.
Zaczynalam juz tesknic.

Pewnie niedlugo mnie zbanuja, ale to problem wtorny. Nie potrafie powiedziec w jakim zakresie "pojmujesz" do tego potrzebna jest poznanie twojej swiadomosci a to niemozliwe. Moge jedynie ustosunkowac sie do postow. Zastanawiają mnie one oraz ich zawoalowana - subtelnie badz nie - apologia wszystkiego co norweskie. Wedlug psychologi spolecznej wychodzi na to, ze bedac wiele lat w NO i widzac spoleczne niedoskonalosci tego kraju probujesz lagodzic dysonans poznawczy poprzez nieustanna pochwale norweskiego spoleczenstwa.

Wszyscy czynimy podobnie w roznych okolicznosciach i nawet znajomosc mechanizmy nie chroni nas przed tym( vide: Aronson i kajak)

„Samousprawiedliwanie pociąga za sobą korzyści i straty. Samo w sobie nie jest złe. Pozwala nam spać spokojnie. Gdyby nie ono, bez końca skręcalibyśmy się ze wstydu. Zadręczalibyśmy się z powodu drogi, której nie wybraliśmy, albo dlatego, że źle pokierowaliśmy swoim życiem na drodze, którą zdecydowaliśmy się podążać. Przeżywalibyśmy katusze niemal po każdej podjętej decyzji.”
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
sebaseba napisał:
Skoro tak lubisz powtarzac innych,to powtorz to-,,jestem glupi,jestem nikim,jestem sam''
nie mam zamiaru po tobie powtarzać
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
DorHan napisał:
Joe Doe

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok